Właściwości oraz zastosowanie imbiru

13.04.2018

 

Masz zdjęcia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

#zdrowie   #fit   #imbir   

Imbir to jeden z podstawowych dodatków stosowanych w kuchni azjatyckiej. Posiada wiele cennych właściwości oraz zastosowań. Warto dodawać go to różnego rodzaju potraw i nie tylko. Poniżej znajdzie kilka informacji na ten temat.

 

Imbir to przyprawa korzenna, która wywodzi się z terenów Azji i tam właśnie znajduje największe zastosowanie. Nie zmienia to jednak faktu, że imbir znany jest właściwie na całym świecie. Stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również stanowi dodatek do leków czy kosmetyków. Posiada charakterystyczny, intensywny aromat oraz pikantny smak. Istnieją różne jego odmiany. W sklepach możemy znaleźć zarówno surowe korzenie imbiru, jak i imbir przetworzony, np. marynowany. Z łatwością możemy samodzielnie wykonać wiele różnych potraw czy przetworów z wykorzystaniem imbiru.

Przyprawa ta posiada wiele właściwości odżywczych oraz leczniczych. To niezwykle ceniony produkt, który często stosowany jest w medycynie. Imbir zawiera substancje, które są w stanie pomóc w wielu dolegliwościach. Sprawdza się nie tylko jak lekarstwo, ale również jako naturalny środek wspomagający odchudzanie. Warto zapoznać się dokładnie z jego właściwościami oraz zastosowaniem.

Właściwości imbiru

Imbir zawiera wiele cennych właściwości leczniczych, które są w stanie pomóc w różnego rodzaju dolegliwościach. Znajdują się w nim m.in. lecznicze olejki eteryczne, białko, wapń, błonnik, a także żelazo oraz wapń. Przyprawa ta działa antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo, dlatego jest idealna na przeziębienia. Imbir rozgrzewa i działa przeciwzapalnie, dlatego często stosuje się go jako składnik wielu maści przeciwbólowych. Jest idealnym lekarstwem na ból mięśni oraz stawów. Może spokojnie zastąpić tabletki przeciwbólowe.

Kolejną właściwością imbiru jest to, że obniża on poziom cukru we krwi, a także zawiera substancje, które pomagają zwalczać komórki rakowe. Znajduje się w nim spora ilość antyoksydantów. Polepsza również krążenie krwi i ukrwienie mózgu, przez co łatwiej możemy się skoncentrować.

Błonnik oraz olejek zawarty w imbirze wpływają na układ trawienny. Przyprawa działa rozkurczowo oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Idealnie sprawdza się podczas odchudzania. Działa on rozgrzewająco, dzięki czemu ułatwia trawienie tłuszczu. Imbir działa również przeciwwymiotnie oraz łagodzi mdłości, dlatego idealnie sprawdza się podczas ciąży.

Jak podawać imbir?

Imbir można stosować na różne sposoby. Jest idealnym dodatkiem do zup, dań mięsnych oraz sałatek. Możemy spożywać go na surowo - wtedy posiada najlepszy i najbardziej aromatyczny smak - lub skorzystać z imbiru suszonego, czy marynowanego. Najwięcej właściwości będzie posiadał świeży imbir, który możemy poszatkować, zmielić czy zetrzeć na tarce. Nie wymaga on obierania.

Świeży imbir to idealny dodatek nie tylko do potraw, ale również do herbaty, lemoniady czy koktajli. Może być używany zarówno do przygotowywania słonych, jak i słodkich potraw. Do ciast czy deserów lepiej sprawdza się jednak imbir sproszkowany.

 

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi - Sushi dostępne w Warszawie

 

 

To może Cię także zainteresować:
Rower elektryczny - czy taki zakup się opłaca?
Upał a leki – wysoka temperatura może niebezpiecznie zmienić ich właściwości
Duże pieniądze na zaćmy, endoprotezy i badania – NFZ skraca czas oczekiwania

 

Poglądy przedstawione w niniejszym materiale są wyłącznie poglądami Autora. Materiał został opublikowany przez Autora - zachowana pisownia oryginalna tekstu. Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie. Jeśli uważasz, że niniejsza publikacja jest jego naruszeniem lub narusza ona obowiązujące przepisy prosimy o zgłoszenie tego faktu TUTAJ.

red. DDWLKP.pl | źródło: materiał partnera

Komentarze