Dieta i zioła w profilaktyce miażdżycy

05.09.2017

 

Masz zdjęcia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

#zdrowie & fit   #dieta   #zioła   #miażdżyca   

Miażdżyca jest bardzo groźną chorobą cywilizacyjną. Rozwija się po cichu przez wiele lat, często nie dając żadnych objawów, by później uderzyć ze zdwojoną siłą, czego skutkiem będzie np. zawał serca czy udar mózgu. Właśnie dlatego tak ważna jest profilaktyka. Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę, sięgnij po odpowiednią dietę oraz naturalną moc ziół.

 

Miażdżyca to choroba, która dotyka naczyń krwionośnych. W wyniku podniesionego poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL), na ścianach żył zaczynają osadzać się blaszki miażdżycowe, które stopniowo zmniejszają przepływ krwi przez naczynia, prowadząc do zatorów, a w konsekwencji – nawet zagrożenia życia. Jak jej zapobiegać?

Przyczyny miażdżycy? Nie tylko genetyka

Choć predyspozycje genetyczne, a więc fakt, iż w rodzinie pacjenta występowały już przypadki tej choroby, mają znaczenie, nie są kluczowym czynnikiem wywołującym miażdżycę. Tym najważniejszym jest zły balans między frakcjami cholesterolu – „dobrym”, HDL a „złym” – LDL. Ten zaś jest konsekwencją niezdrowej diety. Jeśli dominują w niej smażone, tłuste potrawy, a warzywa, owoce czy pełnoziarniste produkty praktycznie nie istnieją – jesteś na prostej drodze do poważnych problemów zdrowotnych.

Nawet jeśli Twoje wyniki nie wskazują jeszcze na problem z cholesterolem, jesteś o krok od negatywnych konsekwencji dla swojego organizmu na całe życie. By im zapobiec, rozpocznij od zmiany diety. Na jaką?

  • Ogranicz spożycie tłustych mięs oraz potraw smażonych – fast foody, ciężkostrawne mięsa z sosem, kotlety smażone na smalcu… to tylko niektóre dania, które są bogatym źródłem „złego” cholesterolu.
  • Wprowadź do swojego jadłospisu duże ilości warzyw, a także owoców i chudego mięsa oraz produkty pełnoziarniste.
  • Sięgaj po zdrowe tłuszcze – te bogate w kwasy Omega-3, znajdziesz je m.in. w rybach, orzechach czy awokado.

Kierowanie się tymi prostymi zasadami pozwoli Ci krok po kroku obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Warto – wdzięczne będą Ci serce, mózg i cały organizm.

Ziołowe wsparcie w profilaktyce miażdżycy

Poza prawidłową dietą, przyda Ci się odpowiednia dawka ruchu oraz unikanie stresu. Ale to nie koniec. Warto również naturalnie wspomóc organizm, pobudzając naczynia krwionośne do prawidłowej pomocy. Nieodzowne okazać się mogą zioła – naturalne, a jednocześnie wysoce skuteczne, gdy chodzi o wzmacnianie układu krwionośnego. Jakie?

  • Miłorząb japoński – prawdziwy skarb zarówno w profilaktyce miażdżycowej, jak i dla osób, które cierpią na tę chorobę. Udrażnia i uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi.
  • Owoc kasztanowca – wykazuje działanie przeciwzapalne i wzmacnia układ naczyniowy.
  • Głóg – powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, korzystnie wpływa również na pracę serca.
  • Arnika – przyczyniająca się do usprawnienia krążenia i uszczelnienia naczyń krwionośnych.
  • Jemioła – pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz rozszerzenia naczyń.

Sięgnąć można po nie wszystkie jednocześnie, wybierając ziołowe leki takie jak np. VENOFORTON® – wygodny płyn doustny zawiera wyciągi z ziół wspomagających pracę układu naczyniowego (treść ulotki: http://www.lekinatury.pl/pl/nasze-produkty/venoforton.html). Regularne przyjmowanie ziołowych składników usprawni działanie naczyń krwionośnych, wspomagając profilaktykę miażdżycową na co dzień.

Właściwa dieta, ruch i zioła – oto, czego potrzebujesz, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Nie lekceważ zagrożenia i zacznij działać już teraz!

To może Cię także zainteresować:
Wlewy witaminowe
Chcę być fit!
Marnowanie żywności – czy to jest konieczne?

red. DDWLKP.pl | źródło: materiał partnera

Komentarze