Marnowanie żywności – czy to jest konieczne?

14.04.2017

 

Masz zdjęcia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

#zdrowie & fit   #żywność   #marnowanie żywności   #kupuj z głową   #nie wyrzucaj jedzenia   

Przed nami okres Świąteczny czyli jak przed każdymi Świętami czy długimi weekendami Polacy tłumnie udają się do sklepów by wypchać lodówki jedzeniem. Czy jednak tak powinno to wyglądać? Czy Polacy potrafią robić zakupy rozsądnie, kupując tylko to co potrzebne?

 

Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).

 

Przyczyny marnowania żywności

Ankietowani jako przyczyny wyrzucania żywności wskazali:

  • przegapienie terminu przydatności do spożycia 46%
  • niewłaściwe przechowywanie żywności 33%
  • zakup złego jakościowo produkt 22%
  • zbyt duże porcje posiłków 21%
  • zbyt duże zakupy 21%
  • brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań 6%
  • brak listy zakupów 5%
  • inne 3%
  • nie zastanawiałem się nad tym 4%

Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. Marnując żywność, marnujemy energię Produkt spożywczy, to nie tylko, to co konsumujemy, ale także produkcja, opakowanie, transport, energia, emisja odpadów przemysłowych.

Wyrzucone produkty spożywcze to także marnotrawstwo energii oraz wody potrzebnej do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności. Jednocześnie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy więcej odpadów.

 

Co zrobić by nie marnować żywności?

Kluczem do prowadzenia oszczędnej kuchni jest przede wszystkim sprawna organizacja i umiejętne gospodarowanie żywnością. Aby się tego nauczyć należy przestrzegać kilku prostych zasad:

1. Planuj i bądź elastyczny! Staraj się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem – umożliwi Ci to zakupienie tylko potrzebnych produktów . Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą.

2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę.

3. Uwaga na promocje! Nie ulegaj zbyt pochopnie wszelkim obniżkom cenowym – dotyczy to zwłaszcza produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia.

4. Produkty, które zawsze warto mieć w kuchni! Istnieje kilka takich produktów, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana , ponieważ można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów.

  • Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce
  • Kukurydza/groszek/fasola konserwowa
  • Pełnoziarnista mąka
  • Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne
  • Makaron/kasza/ryż  
  • Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne)

5. Kreatywność to podstawa! Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw

6. Rób przetwory! Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców. jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników.

To może Cię także zainteresować:
Chcę być fit!
Kleszcze - ten rok może być rekordowy
Bezpieczna żywność = bezpieczne zdrowie

red. DDWLKP.pl | źródło: ddwlkp.pl | foto/video: DDWLKP.pl | Bank Żywności

Twoim zdaniem

Jak często wyrzucasz jedzenie?




 

Komentarze